1

Gyerek korom óta vonzódom a fához, fával való munkához. Több éves tervezgetés után hozzájutottam egy öreg faesztergához, amivel tálakat és kisebb tárgyakat készítettem a tollak előtt.

A tollak alkotásával újra szerelembe estem. Egyszerű feladatnak tűnik, de nagyon sokrétű munkáról van szó. Az alapanyag előkészítés a legfontosabb. Kezdve az esetleg nedves fa szárításától a fém szerkezetek beszerzésén át a csiszoló és felületkezelő szerekig. Mindennek tökéletesnek kell lennie a munka megkezdéséhez. De ezt és a többi munkafolyamatot majd később részletesebben leírom.

Igyekszem különleges anyagokat használni, ami növeli az íróeszköz értékét, hozzátesz esztétikai megjelenéséhez és hosszútávú használhatóságához. A faanyagok mellett használok gyantát, gyanta-fa hibrid anyagot, kőport és agancsot is.

A tollkészítést hobbiból, elsősorban a saját magam szórakoztatásáért csinálom. Szeretem megtervezni egyedül vagy a leendő tulajdonossal. Választunk anyagot a tolltestnek, fém részeknek és elkezdődik az alkotás. Nagyon szeretem látni ahogy átadáskor örülnek az emberek, elégedetten símogatják és boldogan használják.

Célom, hogy minden új tulajdonos legalább annyi örömét lelje a tollaimban mint és a készítésükkel!

Köszönöm, hogy elolvastad.

Szili Balázs

2